Így élt Schossberger Klára, a festőművész

Így élt Schossberger Klára, a festőművész

Festő, világpolgár, a fotózás szerelmese: ő Clarisse, azaz Schossberger Klára, a BOTANIQ Turai Kastély egykori lakója, akinek a személyisége és hagyatéka most is átjárja a kastély falait. Élete számos ponton egybeforrt a kastély történetével: az esküvőjét itt tartották, ő pedig előszeretettel örökítette meg fotómasinájával a mindennapi élet meghitt pillanatait a kastély falai között. 

Éppen ezért a fényképhagyatéka felbecsülhetetlen értékű, hiszen képei megőrizték az épület eredeti pompáját és hangulatát, amely a kastély rekonstrukciós munkálatai során igen hasznosnak bizonyultak. Nem véletlen, hogy az ő nevét viseli a BOTANIQ Turai kastély 2021-ben megnyílt étterme is.

Schossberger Klára 1893-ban született Budapesten, Schossberger Viktor és Brach Marguerita gyermekeként és II. Viktor testvéreként. A festőművészként is ismert úrhölgy, a magyar festészet egy híres alakjánál, Deák-Ébner Lajosnál kezdte tanulmányait, később pedig Fényes Adolf mellett is tanult, majd ezt követően éveken keresztül Berlinben dolgozott.
1911-től kezdve kiállításokon is előszeretettel vett részt.  1924-ben újabb mérföldkőhöz érkezett, az immáron 31 éves Klára élete, amikor is férjhez ment a birminghami Sir Basil Tangye-hez. A később Angliában letelepedő friss házasok esküvője alkalmából készített fotósorozaton jól látható a kastély és a park 1920-as állapota. Klára és családja édesapja 1938-as haláláig többször is járt a Turai Kastélyban, melynek teljes tulajdonjoga is majdnem rá szállt, amikor öccse, Viktor lemondott örökségéről javára, ám az átjegyzésre sosem került sor.

Clarisse élete és művészi pályafutása során megannyi tájképet, virágcsendéletet és arcképeket festett. Éppen ezért munkásságának is emléket állítva, a Clarisse étteremben található galériafalat mintegy 40 darab különböző olajfestmény és grafika díszíti, így személyisége most is belengi az egész kastélyt, valamint az éttermet. A művek kiválasztásánál a legfontosabb szempont az volt, hogy a képek Klára személyét tükrözzék vissza. A tájképek, park jelenetek, arcképek és csendéletek a kastély és a park mesébeillő hangulatát is visszaadják, amelyek alkotói a XIX. század második felétől napjainkig mutatják be a magyar és az európai képzőművészet csodálatos sokszínűségét. 

A festmények között megtalálhatjuk az úrhölgy a „Parkban” című művét, amelyet Clarisse akár a BOTANIQ Turai kastély kertjében is készíthetett. A kiválasztott alkotások téma- és színvilága, kompozícióik mind az ő alkotói világára rímelnek, és érzékenyen adják vissza a természet szeretetét, valamint a nőies motívumokon keresztül mutatják meg a szerelmet, barátságot és az otthon melegét.

A Schossbergerek kastélya

A BOTANIQ Turai kastély 1883-ban építtette báró Schossberger Zsigmond a szerelmének és egyben feleségének, Mayer von Gunthof Teréznek. A termény-nagykereskedő mágnás kastélyát Bukovics Gyula, Ybl Miklós tehetséges tanítványa tervezte neoreneszánsz és barokk stílusban. Az épület a kor legmodernebb technológiájának megfelelően készült: központi fűtés mellett villanyáram, étellift, valamint számos fürdőszoba is megtalálható volt benne. Zsigmond fia, idősebb Viktor báró 1938-ban bekövetkezett halála után, két gyermeke örökölte a turai kastélyt és a családi vagyont. A kastélyban több mint 50 éven át lakott a Schossberger család.