Különleges növényekből komponált park öleli körbe a büszkén pompázó épületet, amely rejtett kincseivel tanúskodik a zsenialitás csodájáról és a történelem viharos esztendőiről – ma már így hívja varázslatos utazásra vendégeit a Botaniq Turai Kastély.

  A Kastély

  A mesébe illő kastély varázsát nemcsak a neoreneszánsz és neobarokk stíluselemek adják, hanem az a szerelmi történet is, melyet az épület minden szegletében érezni lehet. A kastélyt ugyanis báró Schossberger Zsigmond termény-nagykereskedő mágnás építtette feleségének, Mayer von Gunthof Teréznek.

  A Schossberger család

  Schossberger Zsigmond édesapját, Schossberger Simon Vilmost már saját korában is a modern magyar kereskedelem egyik alapítójaként tartották számon –  ő volt az első izraelita vallású, aki annak ellenére is nemesi címet kapott, hogy nem hagyta el felekezetét.  

  Zsigmondnak 1890-ben Ferenc József király adományozott bárói címet. Édesapja nyomdokait követve a Budapesti Kereskedelmi Akadémia bizottsági és számos ipari, pénzügyi vállalat igazgatósági tagjaként fontos szerepet töltött be hazánk gazdasági életében.

  A Kastély születése

  A báró 1869-ben az Esterházy-családtól vásárolta meg a pest megyei Turán elterülő birtokot, ahol 1883-ra megépíttette az általa megálmodott kastélyt.  

  Zsigmond báró  a nemzetközi pénzügyi élet csúcsán álló család, a Rothchildek Halton House kastélyából meríthetett inspirációt, a köznyelvben az épületet mégis sokáig az „Operaház kistestvéreként” emlegették. Ennek oka az lehet, hogy a belső díszítőfestéseket mindkét helyszínen Scholtz Róbert készítette, ráadásul egészen a közelmúltig Ybl Miklóst tartották a kastély tervezőjének.

  Forrás: Urbán Tamás / Fortepan

  A Vasárnapi Újság 1885-ben megjelent számából azonban egy cikk sok más mellett arra is fényt derített, hogy a kastély építésze valójában Ybl tehetséges tanítványa, Bukovics Gyula volt.

  A kastélyban a kor minden építészeti bravúrja felfedezhető volt. A korszerű központi fűtés mellett étellift és villanyáram is beépítésre került. Minden szintre helyeztek fürdőszobákat, melyekbe artézi kútból érkezett a friss víz. A látványos földszinti előtérben emeleti világítóablakok és mérnöki pontossággal elhelyezett tükrök segítségével elérték, hogy ablakok nélkül is természetes fényt kapjon a helyiség.

  Nemcsak az épület enteriőrjében, de azon kívül is elsődleges szempont volt a minőségi kivitelezés, hiszen a kastély látványos parkjában részben esővízzel működő öntözőrendszerrel gondoskodtak a növények vízellátásáról. A kornak megfelelően, a kertészek az európai stílust követő parkot alakították ki a kastélyépület közvetlen környezetében, távolabb pedig az oldottabb, tájképies jegyek kaptak hangsúlyt. Az eredeti park egy részét a múlt század közepén elválasztották a kastélytól és futballpályát alakítottak ki rajta, de a megmaradt 10 hektáros területen jelenleg is dolgoznak a növényvilág eredeti állapotát idéző rekonstrukción.

  A Kastély sorsa

  A család több mint fél évszázadon át használta a kastélyt, először nyárilakként, majd állandó otthonukként. Zsigmond fia, idősebb Viktor báró 1938-ban bekövetkezett halála után, két gyermeke örökölte az emblematikus épületet. Az örökösök közül Clarisse 1924-ben Angliába költözött férjével, az ifjabb Viktor báró pedig a II. világháború ideje alatt munkaszolgálat közben elhunyt.

  A történelem viharos esztendői sajnos a magára maradt kastélyt sem kímélték: először a német, majd az orosz katonaság költözött ide. Az államosítás után általános iskolaként használták az épületet, egészen 1973-ig, majd magánkézbe került.  Az ezt követő időszakban több tulajdonosa is volt. 

  A 2000-es évekre a méltatlanul elfeledett kastély tetőszerkezete teljesen leromlott, a főhomlokzatot omlásveszély miatt elkerítették, a bejárat feletti címert pedig rácshálóval védték a leomlás ellen.  Látványosabb felújítási munkák 2011-ben történtek, amikor megújult az óratorony, valamint a kastély egyik legimpozánsabb részének, a pálmaháznak a tetőszerkezete.

  A hányatott sorsú kastély története 2016-ban vett pozitív fordulatot, amikor teljeskörű felújítás vette kezdetét. A műemléki előírásnak megfelelő helyreállítás része volt a tetőszerkezet megerősítése és újjáépítése, a padlózatok és nyílászárók cseréje, a külső és belső falfelületek visszaállítása. A projekt során 12 restaurátor munkatárs dolgozott a kőelemek, gipszstukkók, falfestmények és fa épületelemek visszaállításán.

  A kastély- és családtörténeti kutatást Kiszely Tóth Anett – történész/kulturális örökség szakember – készítette, a kastélypark történetét pedig a Pagony iroda tárta fel.

  Látogatás

  A csodálatos kastélykert mindenki számára látogatható.  Előzetes online időpontfoglalás szükséges, melyet a kertlátogatás menüpontra kattintva tehet meg. A látogatói jegy 7500 forint (turai lakosoknak 3000 forint lakcímkártya felmutatásával), mely a helyszínen váltható ki és magába foglal egy csésze kávét vagy teát, melyet a séta után szolgálunk fel.