A park területe hét hangulat – egységre osztható: az erdő, a nyugalom, az utazás, az álom, a játék, az idő és a gyémánt, amely maga a kastély és annak páratlan környezete.

Látogasson el a BOTANIQ Turai Kastély kertjébe és tegyen egy sétát, ismerje meg a hangulategységeket!

Az „idő”

Ez a kastély macskaköves bejárata, amely mellett a portaépület fogad minket. Az úton haladva megpillanthatjuk a rózsák és a színes virágágyak közül előbukkanó kastély épületet, amely visszarepít minket az időben.

Az „erdő”

Árnyas ösvényeken sétálva élvezhetjük a kert pompás botanikai élővilágát. A magas történeti fák között magunkba szívhatjuk a környezet atmoszféráját, és közben elképzelhetjük, hogy milyen volt a korábbi tulajdonosok élete. Az út mentén magasodó dombok játékos váltakozása néha azt az érzést kelti bennünk, mintha hegyek-völgyek között járnánk, de a kusza ágak között mégis átlátunk a kastély elegáns épületére. A lombok alatt kora tavasztól előbújó hagymás növények és erdei aljnövényzet látványa varázsolja el a látogatót.

A „nyugalom”

Itt található a kert geobiológiai pontja, amely nyugalmat és belső békét áraszt. A rododendronok és virágzó cserjék mellett sok színben pompázó évelő növényekkel, koratavasszal pedig hagymás növényekkel találkozhatunk. Elkápráztatják érzékszerveinket, hiszen megannyi közülük édes illatával csábítja el a látogatót.

Az „utazás”

Most már egészen a kastélypark keleti végén tartózkodunk, amely ezzel együtt a legalacsonyabb pontja a parknak. Itt található a kerti tó, amely nem csak esztétikailag fontos eleme a kastélykertnek, hanem kiemelkedő ökológiai jelentőséggel is bír. Környezetére a vizes élőhelyek tükrözése a jellemző.

Az „álom”

Mint minden korabeli kastélyparkban, itt Turán is helyet kaptak a különleges, gyűjteményes jellegű és kuriózum növények. Az „álomban” elvarázsolt helyen utazunk, ahol mindenfelé ritka, szokatlan és rendkí­vül érdekes növénnyel találkozhatunk. Az út mindkét oldalán tavasszal és ősszel nyíló óriási hagymás növénytenger lepi meg a látogatót.

A „játék”

Itt található a színpad- és rendezvénytér, amelynek karakteres, labirintusszerű nyírt tiszafasövény ad hátteret. A választott növények a zöld szín ezerféle árnyalatával mesélnek a páratlan helyről.

A „gyémánt”

Ez a kastély közvetlen környezetét foglalja magába, részei az első-és hátsó Pleasure Ground, amelyek fontos díszítőelemei a kertnek. Fő céljuk, hogy a kastély pompás homlokzatát kiemeljék, elegáns hangulatot árasszanak. Itt található a Pálmaház, valamint a hozzá tartozó kültéri fürdőmedence és terasz, illetve a rendezvénysátor. A kúp alakú tiszafák emlékeztetnek minket az archív fotókon megörökített formára nyírt növényekre, a hasábokra nyírt egyedek pedig megteremtik a védettséghez szükséges térfala­kat. Ezeken a nyitott tereken élvezhetjük leginkább a kert történeti fáinak látványát, amelyek elegánsan magasodnak a nyírt gyepfelületek fölé.

Látogatás

A csodálatos kastélykert mindenki számára látogatható, előzetes bejelentkezés alapján, meghatározott időben. A látogatói jegy 2500 forint, mely a helyszínen váltható ki és magába foglal egy csésze kávét vagy teát, melyet a séta után szolgálunk fel. Az aktuális időpontokról és foglalással kapcsolatban kérjük hétköznap reggel 09:00 és délután 17:00 óra között, a sales@botaniqcastle.com címen érdeklődjön.