Langó Tamás nyerte el 2022-ben a Michelin Guide Hungary Sommelier Award díját

Langó Tamás, a BDPST Group Executive Sommelier-je elsőként nyerte el 2022-ben a Michelin Guide Hungary Sommelier Award díját. A Michelin Guide a legkiválóbb éttermek mellett díjazza azokat a személyeket is, akik nagyban hozzájárulnak egyes éttermek fejlődéséhez és sikereihez. Langó Tamás a BDPST Group szállodáiban gondoskodik az ételekhez leginkább passzoló, azokkal harmóniában lévő borok kiválasztásáról. A Michelin a Clarisse étteremben végzett munkájáért figyelt fel rá, amely idén bekerült az első Michelin Guide Selection Hungarybe is, a Michelin által ajánlott magyar éttermek közé.

2022.11.04. – A Michelin Guide a legkiválóbb magyar éttermek mellett idén az őket segítő szakembereket is díjazta. A Michelin Guide Sommelier Awardot az a szakember kapja, aki az éttermek kínálatát egy a legkiemelkedőbb italokból álló, precízen válogatott borsorral egészíti ki, ezzel tökéletesítve az asztalokra kerülő ételek ízeit. 2022-ben a díjat Magyarországon elsőként Langó Tamás, a BDPST Group Executive Sommelier-je kapta a Clarisse étteremben végzett kiemelkedő munkájáért. Langó Tamás személye – immáron a szakma egyik legnevesebb díjával – a cégcsoport szállodáiban és azok éttermeiben is garanciát jelent arra, hogy az ételekhez legharmonikusabban illő borok kerüljenek a vendégek poharaiba.

A BDPST Group szállodáiban, valamint éttermeiben a legkiválóbb helyi, illetve nemzetközi borokat összeválogatva alkotta meg a tökéletes borsorokat. Köztük a BOTANIQ Turai kastély Clarisse éttermében, mely a nemzetközileg egységesített szempontrendszer alapján bekerült az idén elsőként kiadott Michelin Guide Selection Hungarybe is, a Michelin által ajánlott 62 magyar étterem közé. A kiadvány már önmagában különleges Magyarország számára, hiszen míg eddig csak a nagyvárosok éttermeit értékelő kalauzokba kerülhettek be budapesti egységek, idén a vidéki fine dining éttermek is górcső alá kerültek, megmutatva ezzel a magyar gasztronómia nemzetközi szintű fejlődését. Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója elmondása szerint, a Michelin Guide számára a legfontosabb, hogy milyen lehetőségeket látnak országos szinten.

 „Az elmúlt 5 évben óriási fejlődést láttunk Magyarországon. A tehetségek, akik itt dolgoznak, hatalmas szint lepésen mentek át, ezért döntöttünk úgy, hogy egy külön Magyarországra vonatkozó válogatást hozunk létre” – emelte ki Gwendal Poullennec.

A Clarisse étteremben az ételek mellé közel 500, nemzetközi és hazai borból választhatnak a vendégek, a menüsor mellé pedig két gondosan összeállított borsor is párosul. Ezek összeállításáért Langó Tamás volt felelős, melynek köszönhetően figyelt fel a munkájára a Michelin Guide.

Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy Magyarországon elsőként nyerhettem el ezt a díjat. Már egészen fiatalon felismertem, hogy a borfogyasztás az életünk egy kiragadott pillanata, amit komolyan kell venni. Ezt a mentalitást szerettem volna a Clarisse-ba is átültetni és e mentén fejlődünk minden nap az étteremben, hogy a vendégek számára páratlan borsorokat alkothassunk” – emelte ki Langó Tamás.

Langó Tamás a borsorokat az ételek ízvilágához igazítva, a legkiválóbb borokból alkotta meg, ezek mellett pedig a világhírű KRUG pincészet pezsgőit is megkóstolhatják a vendégek, a BOTANIQ Turai Kastély KRUG Ambassade címe révén. A francia pincészet különlegességeit Magyarországon kizárólag a kastélyban ízlelhetik meg az érdeklődők, biztosítva ezzel a kiváló pezsgő exkluzivitását.

***

Langó Tamás, Executive Sommelier

Egyetemi évei alatt lépett a sommelier pályára, annak elvégzése után pedig az elismert budapesti steakhouse-ban, a KNRDY étteremben dolgozott, majd a Leroy Co. Groupnál a sommelier feladatok mellett a nemzetközi borbeszerzésért és kapcsolattartásért is felelt. Többek között Champagne vidékén is több alkalommal járt, így a legjobb főborászoktól hozta el a pezsgőkészítés rejtelmeit. Négy nyelven, magyarul, angolul, spanyolul és oroszul beszél, az alapvető kommunikáción túl a pezsgők bemutatását is több nyelven végzi.

***

A BDPST Groupról:

A 2015-ben alapított BDPST Group dinamikusan növekvő tőkebefektető társaság. Stratégiai célja, hogy egy erős gazdasági vízió mentén, szektorokon átívelően, egy a nemzetközi versenyben is helytállni képes, kimagasló piaci teljesítményű cégcsoporttá váljék. A cégcsoport számos befektetést menedzsel a turisztikai ingatlanpiacon, a pénzügyi szektorban és logisztikai területen. A cégcsoport számára kimagaslóan fontos a gazdasági, a társadalmi, valamint a környezeti fenntarthatóság elve és gyakorlata, ezért olyan befektetéseket keres, amelyek ezeknek a kritériumoknak egyaránt eleget tesznek.