Így élt Schossberger Klára, a festőművész

Javában zajlik a BOTANIQ Turai Kastély felújítása

Az utolsó fázisába értek a BOTANIQ Turai Kastély felújítási munkálatai, a szigetelés és tetőszerkezeti rekonstrukció befejeztével már a különböző restaurátorcsapatok is gőzerővel dolgoznak a helyszínen, hogy az épület műemléki elemeinek visszaadják az eredeti pompájukat. A projekt során 12 restaurátor-szakterület munkatársai dolgoznak a kő elemek, gipszstukkók, falfreskók vagy éppen fa épületelemek helyreállításán. Érdekesség, hogy BOTANIQ Turai Kastélyban található falfestmények teljes restaurálásán önmagában 4-5 hónapot dolgoznak a restaurátorok – a motívumokat az a Scholtz Róbert festette eredetileg, aki az Operaház díszítőfestését is készítette. A kőrestaurátorok is hatalmas munkát végeznek, ugyanis az épületben lévő összes kőelem restaurálásra szorult, a legrosszabb állapotban a bábos korlátok voltak: 80 százalékukat újra kellett gyártani.

Az utolsó szakaszába értek a BOTANIQ Turai Kastély felújítási munkálatai, a szigetelés és tetőszerkezeti rekonstrukció tavalyi befejeztével már a különböző restaurátorcsapatok is gőzerővel dolgoznak a helyszínen, hogy az épület műemléki elemeinek visszaadják az eredeti pompájukat. A projekt során 12 restaurátor-szakterület munkatársai dolgoznak a kő elemek, gipszstukkók, falfreskók vagy éppen fa épületelemek helyreállításán.

Az összesen három elemből – a tetőszerkezet teljes rekonstrukciójából, az épület talajvíz-szigeteléséből, valamint a teljes külső- és belsőépítészeti felújításból – álló, a BDPST Zrt. által kivitelezett beruházás első két komponense már tavaly lezárult. Az első két munkafázis eredményeként az épület teljesen beázás biztossá vált, és a tetőszerkezetet is teljesen újjáépítették: födémig visszabontották a szerkezetet, majd egy koporsófödém telepítését követően – egy új tetőtéri épületszint kialakításával – húztak új tetőt az épület fölé, és az összedőlés határán álló kéményeket is teljesen, tégláról téglára építették újra. A teljes munkafolyamat a műemlékvédelmi szempontok szerint zajlott. Az épület jellegzetes, természetes palával fedett tetőszerkezete immáron pont úgy néz ki, mint az átadását követő években. „Az új tető fedőelemeit is abból a palabányából hozattuk, ahonnan az 1800-as évek végén is ideszállították az építőanyagot” – emelte ki Somlyai Zoltán, a BDPST Zrt. üzletágigazgatója.

Az épületben már gőzerővel dolgoznak a különböző restaurátor-csapatok a műemléki belső és külső elemek felújításán, hogy azok ismét eredeti állapotukban, régi fényükben pompázzanak. „A BOTANIQ Turai Kastélyban az összes kőelem restaurálásra szorult, a legrosszabb állapotban a bábos korlátok voltak, 80 százalékukat teljesen újra kellett gyártani” – mondta Kovács Attila, kőrestaurátor. Hozzátette: az épületen belül jellemzően forrásvízi mészkő (más néven sütői mészkő) oszlopok, lépcsők és korlátok találhatók, míg az épületen kívül jellemzően tengeri üledékes durvamészkövet (más néven sóskúti típusú mészkő) használtak.

A felújítási munkálatok során jellemzően megtisztítják a köveket a lerakódott szennyeződésektől, a hiányzó részeket visszapótolják speciális restauráló habarccsal, az elkészült felületet pedig impregnálják a csapadék ellen. Az olyan elemeket, amelyek menthetetlenek, újragyártják. Ehhez egy ép elemből készítenek egy szilikon-kaucsuk öntőformát, és ennek segítségével gyártják újra az elemeket. A BOTANIQ Turai Kastélyban dolgozó kőrestaurátor csapat dolgozott már korábban a Szent István Bazilika külső felújításán, a Szépművészeti Múzeum korábbi felújításán, de közreműködtek a Zeneakadémia, illetve a Várkert Bazár felújítási munkálataiban is.

A festőrestaurátoroknak is bőven akad munkájuk a BOTANIQ Turai Kastélyban, amelynek szekkó technikával készült falfestményeit az a Scholtz Róbert festette eredetileg, aki az Operaház díszítőfestését is készítette. Ezek többek közt a földszinti előtér boltívein, a földszinti előcsarnokban (mennyezeten rozetta motívumot imitáló díszítőfestés), az első emeleten az előtér boltívein és az előcsarnok tetőtéri részén (növényi ornamentikával díszített környezetben többek között figurás maszkot ábrázoló díszítőfestés), valamint a pálmaházban találhatók. „Összesen 4-5 hónapot vesz igénybe az épület falfestményeinek restaurálása” – mondta Herling Zsuzsa, festő-restaurátor.

Elmondása szerint a restaurálási munkálatok első eleme a fotódokumentáció volt, amely során megörökítették a még megmaradt felületeket, ezután pedig konzerválták őket. Utána történt meg a hiányos részek kitömítése meszes glettel, hogy szintben legyenek a felületek. Sablont vettek fel az eredeti díszítőfestésről, és ahol szükség volt, ez alapján megrajzolták a hiányos felületeken a szükséges kiegészítéseket a minták alapján. Utána következik a minta felfestése, illetve megfestése színhelyesen. A BOTANIQ Turai Kastélyban jelenleg munkálkodó nyolc főből álló festő-restaurátor csapat 16 éve dolgozik együtt. Többek közt az Operaház, a Párisi nagyáruház Lotz terme, a budai Vigadó és a Fertődi kastély és az egri érseki palota felújításában is közreműködtek.